1. Dönem 13. Hafta 6. Sınıf—Tablolama Programlarına Giriş

Değerli öğrencilerim, 13. haftadan hepinize selamlar

13.HAFTA DERS AKIŞI

KONU ANLATIMI

TABLOLAMA PROGRAMLARI


Tablolama Programı Arayüzü


ETKİNLİK 1



HÜCRELERE VERİ GİRİŞİ

Tablolama programlarında hücrelere veri girişi yapmak için 4 farklı yöntem vardır;

  1. Farenin sol tuşu ile veri girişi yapılacak hücreye tek tıklanır ve klavyeden yazılır.
  2. Farenin sol tuşu ile veri girişi yapılacak hücreye çift tıklanır ve klavyeden yazılır.
  3. Hücre seçili iken klavyeden F2 tuşuna basılır ve klavyeden yazılır.
  4. Hücre seçili iken formül çubuğuna tıklanır ve klavyeden yazılır.

NOT1: Seçili hücrelerdeki veriler(sayı, metin, tatih vb.) hem hücrede hem de formül çubuğunda görüntülünebilir. Ayrıca hücredeki verilerde herhangi bir değişiklik yapılacaksa bu değişiklik hücre seçildikten sonra formül çubuğundan da yapılabilir.

NOT2: Bir hücredeki metni alt alta yazmak için ALT+ENTER tuşları kullanılır.


Satır Yüksekliği ve Sütun Genişliğini Ayarlama

  • Sütun genişliğini ayarlamak için harflerden oluşan sütun başlıklarının kesişim yerlerinde farenin sol tuşu basılı tutup sürükleyerek(sağa ve sola) hareket ettirilir.1
  • Sütun genişliğini ayarlamak için bir diğer yöntem; ayarlanacak sütun farenin sol tuşu ile seçilir. Farenin sağ tuşuna basılır ve açılan menüden sütun genişliği seçilir ve ayarlanır.
  • Satır yüksekliğini ayarlamak için satır numaralarının kesişim yerlerinde farenin sol tuşu basılı tutulup sürükleyerek(yukarı ve aşağı) hareket ettirilir.2
  • Satır yüksekliğini ayarlamak için bir diğer yöntem; ayarlanacak satır farenin sol tuşu ile seçilir. Farenin sağ tuşuna basılır ve açılan menüden satır yüksekliği seçilir ve ayarlanır.
  • Satır ve sütun genişliğini otomatik olarak ayarlamak istiyorsak, satır veya sütunların kesişim yerlerinde farenin sol tuşuna çift tıklanır.3

Kaynak: 1,2 ve 3 numaralı bilgi, 6. sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Akıllı Defter, Yetsis Yayınları, Ağustos 2019, Sayfa 52


HÜCRE BİÇİMLENDİRME ÖGELERİ(GİRİŞ MENÜSÜ)

Excel’de hücre içerisindeki verilerde biçinlendirme işlemi yapmak için öncelikle hücre farenin sol tuşu ile seçilmelidir. Daha sonra aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi giriş menüsünde bulunan hücre biçimlendirme ögeleri ile yapılmak istenen işlemler gerçekleştirilir.


ETKİNLİK 2


SATIR VE SÜTUN EKLEME

  • Sütun eklemek ya da silmek için sütun başlığına farenin sağ tuşu ile tıklanır. Açılan menüden ekle veya sil seçenekleri tıklanır. Eğer sütun eklenmişse yeni sütun seçilen sütunun soluna eklenir.4
  • Satır eklemek ya da silmek için de satır numarasına farenin sağ tuşu ile tıklanır. Açılan menüden ekle veya sil seçenekleri tıklanır. Eğer satır eklenmişse yeni satır seçilen satırın üstüne eklenir.5

Kaynak: 4,5 numaralı bilgi, 6. sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Akıllı Defter, Yetsis Yayınları, Ağustos 2019, Sayfa 53


YENİ ÇALIŞMA SAYFASI EKLEME VEYA SİLME

Tablolama programları çalışma sayfalarından oluşmaktadır. 1’den fazla çalışma sayfası oluşturulabilmektedir. Bu çalışma sayfalarının birleşiminden oluşturulan belgenin tamamına çalışma kitabı adı verilir.

Çalışma sayfalarının isimleri; sayfa adının yazılı olduğu alana farenin sol tuşu çift tıklanarak değiştirilebilir veya sayfa adının yazılı olduğu alanda farenin sağ tuşu tıklanarak açılan menüden “Yeniden Adlandır” bölümü seçilerekte değiştirebilir.

Yeni çalışma sayfası eklemek için; çalışma sayfaları alanının en solunda yer alan “+” butonuna basılır.

Varolan bir çalışma sayfasını silmek için; silinecek olan çalışma sayfasına farenin sağ tuşu ile tıklanır. Açılan menüden “Sil” seçeneği seçilir.


KOŞULLU BİÇİMLENDİRME

Hücre biçimlendirme işleminin bir şarta/koşula bağlı olarak yapılmasına “Koşullu Biçimlendirme” denir.6 Örneğin; Tablolama programında oluşturulan listeden 25 ten küçük değerlerin dolgu renginin yeşil olması gibi

Koşullu biçimlendirme yapmak için, biçimlendirilecek hücre veya hücreler seçilir ve Giriş Menüsünde bulunan “Koşullu Biçimlendirme” seçeneği kullanılır. Açılan menüden uygulanmak istenen koşul seçilir.

Örneğin; Aşağıdaki sunumada microsoft excel programında oluşturulan listeden 15 ten küçük olan değerlerin dolgu rengini kırmızı yaptık.

Kaynak: 6 numaralı bilgi, 6. sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Akıllı Defter, Yetsis Yayınları, Ağustos 2019, Sayfa 56


ETKİNLİK 3

Yukarıda oluşturmuş olduğunuz excel dosyasını masaüstünde kendi isminizle bir kalsör oluşturup o klasörün içine kaydedin.


ETKİNLİK 4

GÖREVLER

Görev-1: Bir excel sayfası açıp yukarıda olduğu gibi A1 ve B1 hücrelerine “Haftanın Günleri” ve “Sayılar” yazınız.(yazı tipi; calibri, yazı büyüklüğü; 20 punto)

Görev-2: Aşağıda verilmiş hücreleri belirtilen renklerde boyayınız.
➔ A14 : PEMBE
➔ C7 : MAVİ
➔ D2 : YEŞİL
➔ B9 : SARI
➔ G3 : KAHVE
➔ H4 : KIRMIZI
➔ E6: MOR

Görev-3: Ekranda A2 Hücresine sadece pazartesi yazın sağ alt köşesinden çekerek sıralı dizi oluşturun.

Görev-4: Ekranda B2 Hücresine 1 yazın bir alt hücresine 2 yazın ve sağ alt köşesinden çekerek 1 den 20 ye kadar yazan sıralı dizi oluşturun.

Görev-5: Ekranda E11 hücresine adınızı ve soyadınızı küçük harflerle, E12 hücresine doğum yerinizi büyük harflerle yazınız.

Görev-6: 1 den 20 ye kadar sıraladığımız sayılardan 10 ve 10 dan küçük olanların yazı rengini kırmızı, dolgu rengini sarı yapalım.

Görev-7: İsim ve soy isminizin yazı şeklini comic sans, Yazı büyüklüğü 12, Yazı rengini kırmızı ve yazı hizalamasını ortalı yapınız.


SIK KULLANILAN KLAVYE KISAYOLLARI

Bir Cevap Yazın

btydersnotlari.com sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et